Lohjasta Suomen viides Reilun kaupan kaupunki

4.5.2010

Kansainvälinen Reilun kaupan kaupungin arvonimi täytti 10 vuotta.

Lohjasta tulee ensi perjantaina Reilun kaupan kaupunki. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kaupunki alkaa tarjoilla Reilun kaupan kahvia ja banaaneja omissa virallisissa tilaisuuksissaan. Myös kaupungin toimilaitoksissa sekä alueen kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa on tarjolla Reilun kaupan tuotteita.

Reilun kaupan edistämisyhdistys myöntää arvonimen Lohjan Reilun kaupan markkinoilla perjantaina 7.5. klo 12. Arvonimen vastaanottaa kaupunginjohtaja Simo Juva. ”Arvonimi on meille tapa osoittaa vastuuta ihmisistä ja ympäristöstä. Sillä on sekä symbolista että konkreettista merkitystä”, Juva sanoo. Reilun kaupan markkinat järjestetään aikuiskoulutuskeskus Innofocussa (Puu-Anttila).

Lohja on Suomen viides Reilun kaupan kaupunki, sillä myös Tampere, Pori, Joensuu ja Espoo ovat saaneet arvonimen. Utajärvi on Suomen ainoa Reilun kaupan kunta.

Reilun kaupan kaupunki -arvonimi täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Maailman ensimmäinen Reilun kaupan kaupunki oli Garstang Isossa-Britanniassa. Garstang sai arvonimen kymmenen vuotta sitten, ja huhtikuun lopussa kaupungissa juhlistettiin merkkivuotta. Nyt maailmalla on jo yli 800 Reilun kaupan kaupunkia ja kuntaa 19 maassa. Arvonimen ovat saaneet esimerkiksi Lontoo, Malmö, Manchester, Kööpenhamina ja Bryssel.