Sveitsi voitti olympialaiset!

4.9.2008

Kiina keräsi Pekingin olympialaisissa suurimman mitalisaaliin, mutta Sveitsi vei voiton eettisyydessä. Sveitsin olympiajoukkue otteli nimittäin Reilun kaupan luomupuuvillasta valmistetuissa T-paidoissa ja tarkastutti kisavälineitään tuottavat tekstiilitehtaat hyvien työolojen varmistamiseksi.

Paitojen puuvilla on viljelty Malissa ja itse paidat valmistettu Intiassa, tehtaassa, jolla on työntekijöille kunnolliset työolosuhteet, järjestäytymisoikeuden ja maan lakien mukaisen palkkatason takaava SA8000-sertifikaatti.

Paitojen maahantuoja, sveitsiläinen Switcher on vaatettanut olympiajoukkuetta vuodesta 2002. Jo pari vuotta ennen Pekingin kisoja, kun Reilun kaupan puuvillatuotteet tulivat Sveitsin markkinoille, olympiajoukkue ja Switcher päättivät varustaa kaikki Sveitsin kilpailijat Reilun kaupan luomupuuvillasta valmistetuilla paidoilla ja tarkastuttaa kaikki kisavarusteita tuottavat tekstiilitehtaat varmistaakseen, ettei työntekijöiden oikeuksia rikota.

Olympiajoukkueen paidat eivät ole saaneet suurta mediahuomiota Sveitsissä, mutta puuvillatuotteista vastaava Roman Wittwer Sveitsin Reilun kaupan merkkijärjestöstä, Max Havelaarista, on innoissaan. ”Tämä kertoo olympiajoukkueen vahvasta sitoutumisesta Reiluun kauppaan. Toivon, että he jatkavat samalla linjalla myös tulevaisuudessa. Tämä on hyvä alku”, Wittwer hehkuttaa. Lue lisää Sveitsin ihmeistä Sinin blogista!