EU kieltää haitalliset nahkatuotteet

30.4.2015

Nahkatehtaiden työntekijöitä Bangladeshissa. Kuva: GMB AkashEU ottaa merkittävän askeleen 1.5.2015 eurooppalaisten kuluttajien suojelemiseksi haitallisilta nahkatuotteilta kieltäessään nahkatuotteet, joiden kromipitoisuus ylittää uudet rajoitukset. Järjestöt huomauttavat, että säädös ei kuitenkaan suojele nahka- ja kenkätehtaiden työntekijöitä.

Uusi Euroopan laajuinen kampanja Change your Shoes pyrkii kohentamaan työ- ja ympäristöolosuhteita kenkä- ja nahkateollisuudessa. Lisäksi kampanjalla halutaan lisätä läpinäkyvyyttä kuluttajien ostamista tuotteista.

— On hälyyttävää, että nahkakenkiä kuluttavat eurooppalaiset saattavat itse asiassa vahingoittaa omaa terveyttään. Puutteellisen työturvallisuuden vuoksi nahka- ja kenkätehtaiden työntekijät  ovat kuitenkin vielä suuremmassa vaarassa matalapalkkaisissa maissa, kuten Intiassa ja Bangladeshissa. He ovat jatkuvassa kosketuksessa saastuneen nahan kanssa, Anna Härri Eettisen kaupan puolesta ry:stä (Eetti) kertoo.

Eetti tuo tänä keväänä Change your shoes kampanjan Suomeen. Kromipitoisen nahan kielto on Härrin mukaan pahasti myöhässä.
— Uusi EU-säädös on ensimmäinen askel, mutta jää nähtäväksi, onko sillä todellista tehoa ja positiivisia seurauksia nahka- ja kenkätehtaiden työntekijöille.

Noin 80-85 prosenttia maailman nahkatuotannosta käyttää nahan parkitsemiseen kromia.  Kromi  voi tietyissä olosuhteissa muuntua vaaralliseksi kromi(VI)-yhdisteeksi. Tässä muodossa kromi on ihmiselle erittäin myrkyllistä ja aiheuttaa iho- ja hengityselinten sairauksia.

Nahka- ja kenkäteollisuuden ongelmat eivät ole yhtä laajalti tiedostettuja kuin vaateteollisuuden. Change your Shoes -kampanja tutkii työ- ja ympäristöolosuhteita nahan ja kenkien tuotannossa ja kirvoittaa keskustelua EU-kansalaisten, poliitikkojen ja kengänvalmistajien kesken näistä epäkohdista.
— Tavoitteenamme on parantaa työ- ja ympäristöolosuhteita nahka- ja kenkäteollisuudessa muun muassa muuttamalla eurooppalaisten ostoskulttuuria, vaatimalla yrityksiä kunnioittamaan nahkatehtaiden työntekijöiden ihmisoikeuksia ja nostamalla nahka- ja kenkätehtaiden palkkatasoa, Härri sanoo.

Lisätietoa EU-säädöksestä ja kampanjasta Anna Härri, kampanjakoordinaattori, 044 595 0094, anna.harri (at) eetti.fi

Change your Shoes on työntekijä- ja ihmisoikeusjärjestöjen aloite kenkäteollisuuden eettisen ja kestävän tuotantoketjun puolesta. Kampanjassa on mukana 18 eurooppalaista ja kolme aasialaista organisaatiota. Lisäämällä kuluttajien tietoisuutta valinnoistaan, etsimällä poliittisia ratkaisuja ja vahvistamalla yritysten yhteiskuntavastuuta kampanja tähtää sosiaalisten ja ympäristö-olosuhteiden parantamiseen nahka- ja kenkäteollisuudessa. Kampanja on osa EU:n Kehitysyhteistyön eurooppalaista teemavuotta.

 

Change your Shoes -kampanjaa tuetaan Euroopan unionin tuella. Tämän uutisen sisällöstä vastaa yksin Eettisen kaupan puolesta ry, eikä sen voida katsoa edustavan Euroopan unionin mielipiteitä.