Kenkiä "tuottajahintaan" Narinkkatorilla!

syyskuun 5. klo 12:00

Eetti tempaisee myymällä kenkiä ”tuottajahintaan” Helsingin Narinkkatorilla lauantaina 5.9. klo 12-14 tai niin kauan kuin kenkiä riittää. Lauantaina illalla on myös True Cost -elokuvan näytös Café Mascotissa klo 18.

Tempauksella kannustetaan suomalaisia vaatimaan kenkien tekijöille elämiseen riittävää palkkaa ja kunnollisia työoloja sekä läpinäkyvyyttä tuotantoketjuun. Tempausta varten ihmiset ovat lahjoittaneet käytettyjä, mutta hyväkuntoisia kenkiä, joita voi tulla ostamaan samaan hintaan, mitä kenkien ompelijalle maksetaan. Jos kenkiä jää yli, ne lahjoitetaan halukkaisiin vastaanottokeskuksiin. Mukana tempauksessa ovat myös SASKin Kunnon työn lähettiläät, jotka kiillottavat Narinkkatorilla kenkiä.

Kenkiä myydään vain 14 sentillä, mikä on intialaisen kotiompelijan keskimääräinen palkka yhdestä ompelemastaan kenkäparista. Jos intialainen kotiompelija saisi 80 senttiä jokaisesta kenkäparista, se riittäisi takaamaan hänelle elämiseen riittävän palkan, joka on Intiassa noin 195 euroa kuukaudessa.

Suomalaiset ostavat vuosittain 21 miljoonaa paria kenkiä, eli noin 4 paria henkilöä kohden. Kenkien tuotanto on pitkälti siirtynyt kehittyviin maihin – Aasiassa tehdään 87 % kaikista maailman kengistä. Suomessa myydyistä kengistä noin puolet tuotetaan Kiinassa. Maailmanlaajuisessa kenkätuotannossa matalat palkat, huonot työolot ja vaarallisten kemikaalien käyttö on yleistä.

Tempaukseen kaivataan vielä kenkälahjoituksia. Kenkiä voi tuoda vielä perjantain 4.9 aikana Eetin toimistolle (Töölöntorinkatu 2 B 4krs.) tai lauantaina suoraan Kamppiin Narinkkatorille klo 11.30.

Eetti toteuttaa Suomessa Change your shoes -hanketta, joka edistää eettistä kenkien ja nahan tuotantoa. Hankkeessa 15 eurooppalaista ja 3 aasialaista partnerijärjestöä. EU tukee hanketta.

Lisätietoa: Eetin kampanjakoordinaattori Anna Härri (anna.harri (at) eetti.fi, 044 595 0094)

www.puhtaatvaatteet.fi/kengat