Eetti täyttää 15 vuotta!

16.4.2015

Eettisen kaupan puolesta ry täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Varsinaista synttäripäivää vietettiin sunnuntaina 12.4.

Eetin perustamisessa mukana ollut Outi Moilala on edelleen aktiivinen eettiläinen. 15 vuotta sitten Eetti, silloinen Repu, toimi aktiivisten yliopisto-opiskelijoiden voimalla. Alkujaan aktiivien porukka toimi Reilun kaupan edistämisyhdistyksen opintopiirinä. Oman yhdistyksen ideana oli tarjota yksityishenkilöille organisoitunut tapa tehdä Reilun kaupan merkkiä tunnetuksi. Reilun kaupan edistämisyhdistyksellä kun oli vain järjestöjä jäseninään. Yhdistyksen nimi oli Reilun kaupan puolesta ry eli Repu.

Tavoitteessa tehdä merkkiä tunnetuksi onnistuttiin, sillä valtaosa suomalaisista nykyään tunnistaa merkin ja tietää, mitä se edustaa. Alkuajoistaan Eetti onkin laajentunut ja laajentaa myös toimintakenttäänsä, ja nyt uusina aluevalloituksina ovat tulleet muun muassa vero-oikeudenmukaisuus ja solidaarisuustalous. Nimi muutettiin Eettisen kaupan puolesta ry:ksi viitisen vuotta sitten. ”Eetti on saavuttanut paikkansa Suomen kansalaisjärjestökentällä ja lisännyt näkyvyyttään sitten alkuaikojen”, Outi sanoo.

Alussa yhdistyksen pyörittäminen vei paljon aikaa hallituksen jäseniltä, jotka tekivät myös omia opintojaan ja osa myös palkkatöitä samaan aikaan. Vaikka Eetin palkatut työntekijät ja harjoittelijat helpottavat nykyään toimintaa, vapaaehtoisten panos on edelleen hyvin tärkeää. Uusia jäseniä kaivataan jatkuvasti, ja Outin mukaan Eetin voima piileekin nimenomaan vapaaehtoisissa.

Eetin hallituksen puheenjohtaja Antti Kylänpää lisää, että nykypäivän Eetti on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja ahkera globaalikasvattaja. Talouskriisin pitkittyminen on viimeistään tehnyt selväksi sen, että löytyy tarvetta monipuoliselle keskustelulle taloudesta - vaikuttaahan talous kaikkien meidän elämään sekä Etelässä että Pohjoisessa.

Eetin 15-vuotista taivalta juhlitaan syksyllä, pysy kuulolla!

Repun hallitusta vasemmalta: Sofia Laine, Anna Kervinen, Anna Ylä-Anttila, Terhi Leppiniemi, Antti Vähä-Sipilä, Juha Ketola, Taina Karttula, Outi Moilala

Repun hallitusta vasemmalta: Sofia Laine, Anna Kervinen, Anna Ylä-Anttila, Terhi Leppiniemi, Antti Vähä-Sipilä, Juha Ketola, Taina Karttunen, Outi Moilala.

Banskutanssi Hämeenlinnassa

Banskutanssi Hämeenlinnassa.

Reilun kaupan merkki vaihtuu

Reilun kaupan merkki vaihtuu.

Juttua varten on oltu yhteydessä Outi Moilalaan, Sampo Villaseen ja Antti Kylänpäähän. Kuvat Outilta.