Arkisto: vanhoja julkaisuja

Phony Equality

Tämä Finnwatchin tekemä englanninkielinen tutkimus osoittaa, että epävarmat työsuhteet ja toimeentuloon riittämättömät palkat ovat arkipäivää Intian elektroniikkateollisuudessa. 24kpl.

Game Console and Music Player Production in China

Finnwatchin helmikuussa 2011 julkaisema englanninkielinen päivitysraportti osoittaa, että Applelle, Microsoftille, Motorolalle, Philipsille ja Sonylle merkkituotteita valmistavien kiinalaisten elektroniikkatehtaiden palkat ja työolot ovat parantuneet. Parannuksista huolimatta tehtaiden työoloissa on edelleen myös vakavia puutteita. 43kpl.

Playing with Labor Rights

Pelikonsolit ja mp3-soittimet syntyvät usein ylityönä minimipalkalla. Niitä tekevät Kiinassa etenkin nuoret naiset, joista moni on opiskelija tai helposti irtisanottava vuokratyöläinen. Työnantajan ei tarvitse maksaa opiskelijatyöläisistä normaaleja sosiaalivakuutusmaksuja. Selvityksessä haastateltiin neljän kiinalaisen tehtaan työntekijöitä. Tehtaat valmistavat muun muassa Xbox 360-pelikonsoleja Microsoftille, mp3-soittimen osia Sonylle ja iPhoneja Applelle. Kaikissa tutkituissa tehtaissa rikottiin työajan osalta kansallista lainsäädäntöä. 53kpl.

 

Saatavilla vain sähköisenä:

Voices from the Inside

Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa kaivetaan elektroniikassa käytettäviä mineraaleja verisen konfliktin varjossa. Elektroniikkayritysten kokema imagoriski ajaa kehitystä kohti itäkongolaisten mineraalien täysboikottia. Paikallinen kansalaisyhteiskunta pelkää boikotin heikentävän merkittävästi alueen talousvakautta.

Mobile Responsibility?

Tämä englanninkielinen raportti tarkastelee Suomen kolmen suurimman teleoperaattorin vastuullisuuskäytäntöjä ja osoittaa, että kehityksestä huolimatta, parantamisen varaa löytyy.

Mobile Phone Production in China

MakeITfair julkisti vuonna 2008 raportin heikoista työoloista matkapuhelinyhtiöiden alihankkijoiden tehtaissa Kiinassa ja Filippiineillä. Tämä seurantaraportti keskittyy kahteen shenzheniläiseen tehtaaseen, jotka tekevät latureita Nokialle, Motorolalle, Samsungille ja LG:lle. Merkittäviä parannuksia työsuojelussa oli tapahtunut: työntekijät käyttävät nyt suojaimia ja saavat työturvallisuuskoulutusta. Toisaalta työajat ylittävät yhä normit ja hakijoille tehdään kiistanalaisia maksakokeita hepatiitin toteamiseksi, vaikkei kyseinen tauti tartukaan työkontaktissa.

From Congo with (no) Blood

Englanninkielinen raportti kertaa konflikti-vapaiden mineraalien kaivostoimintaa Kongon demokraattisessa tasavallassa ja siihen johtaneita aloitteita.

Vaikuta! - kunnissa ja kaupungeissa

Vaikuta-opas
Opas kuntavaikuttamiseen. Sisältää kuvauksen kunnallisesta päätöksentekoprosessista sekä runsaasti vinkkejä suoraan ja epäsuoraan kunnallispoliittiseen vaikuttamiseen.

Hanki IT Reilusti - suuntaviivoja kestäviin tietokonehankintoihin

Hanki IT reilusti
Julkisille hankkijoille tarkoitettu opas keskittyy erityisesti elektroniikkayritysten tuotantoketjun työoloihin ja auttaa tietokoneita koskevien kestävien tarjouskilpailujen toimeenpanossa.

Ostoja etelästä ja hikipajoista - Kotimaisten vaate- ja urheiluyritysten sosiaalinen ja ympäristövastuu

Ostoja etelästä
Finnwatchin ja Puhtaat vaatteet -kampanjan vuonna 2010 julkaisema päivitys selvityksiin Vaatteita etelästä (Finnwatch 2006) ja Hikipajat pinnalla (Finnwatch 2007).

Reiluja hankintoja - opas eettisiin julkisiin hankintoihin

Reiluja hankintoja
Kattava opas valottaa uutta hankintalakia ja sen soveltamista sosiaalisesti kestäviin hankintoihin. Jokaisen eettisistä hankintaperiaatteista kiinnostuneen must-read!

Eettiset periaatteet julkisissa hankinnoissa - tapaus Reilu kauppa

Ulkoministeriön tuella tuottamamme selvitys julkishallinnon mahdollisuuksista tehdä eettisiä hankintoja.