Romukuusi Joensuussa

joulukuun 9. klo 12:00 - joulukuun 22. klo 18:00

Sinun valintasi -niminen romukuusi julkistetaan Joensuun torin kävelykadun puoleiseen reunaan tiistaina 9.12 klo 13.00. Kuusen valmisti opinnäytetyönään käsityömuotoiluartesaaniksi valmistuva Riina Keyriläinen Pohjois-Karjalan ammattiopiston Joensuun tekniikan ja kulttuurin yksikössä. Se on valmistettu Eettisen kaupan puolesta -yhdistystä (Eetti) varten. Joensuun kuusi on kaikkein suurin tämänvuotisista romukuusista, joista kaksi muuta sijaitsee Helsingissä ja yksi Tampereella. Kuusi on valmistettu yli 90-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista.

"Teos rohkaisee ihmisiä pohtimaan, mikä on tavaratuotannon hinta ja mikä joulussa on oikeasti tärkeää. Kuten kaikki taideteokset, tarkat vastaukset se jättää kuitenkin ihmisten itsensä pohdittavaksi.", sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n puheenjohtaja Antti Kylänpää.

Eetin romukuuset ja Eettisesti epäkunnossa -kampanja muistuttavat ihmisiä ylettömän kulutuksen ongelmista. Ilmiötä symboloi myös kuusen materiaalit, metalli ja koristeena käytetyt muoviset lelut.

Esimerkiksi uusi elektroniikka kuluttaa aina ympäristöä. Lisäksi laitteiden tuotantoon liittyy vakavia työ- ja ihmisoikeusrikkomuksia, lapsityövoimaa, ympäristötuhoja ja terveyshaittoja kehitysmaissa, joissa tuotteet yleensä tehdään ja elektroniikkaromu käsitellään. Vuonna 2012 maailmassa myytiin 1,7 miljardia kännykkää ja 350 miljoonaa tietokonetta, ja näistä jokainen laite päätyy ennemmin tai myöhemmin romuksi. Vaikka Suomessa ulkomitoiltaan alle 25 senttimetrin pienelektroniikan voi nykyään palauttaa myös useimpiin laitteita myyviin liikkeisiin, häviää noin puolet elektroniikasta teille tietämättömille, osa todennäköisesti kehitysmaihin.

Projektia ovat ohjanneet ammattiopiston opettajat Ari Peltola ja Seppo Timonen sekä Eettisen kaupan puolesta ry:n vapaaehtoiset pääkaupunkiseudulla ja Joensuussa. Reilun kaupan kaupunki Joensuu on romukuusen toteuttamisessa yhteistyökumppanina.

Kuusessa käytetyistä materiaaleista valtaosan on lahjoittanut Kuusakoski Oy.

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita kuusen julkistamistilaisuuteen.

Lisätietoa:

Romukuusista sekä elektroniikkateollisuuden eettisyydestä: Puheenjohtaja Antti Kylänpää, Eettisen kaupan puolesta ry. 050-3727312.

Reilusta kaupasta Joensuussa: Reilun kaupan kaupunki -hankekoordinaattori Päivi Keronen, Joensuun kaupunki, 050-4285459

Opettaja Ari Peltola,  Ammattiopisto Joensuu tekniikan ja kulttuurin yksikkö, 0400-279283