Joulu ilman kulutushysteriaa

24.11.2014

Perjantaina 28. marraskuuta vietetään perinteistä Älä osta mitään -päivää teemalla ”krääsätön joulu”. Päivä osuu samaan ajankohtaan, jolloin jouluun liittyvä kulutussesonki lähtee käyntiin. Eettisen kaupan puolesta ry ja Luonto-Liitto kannustavat yhdessä jatkamaan kulutushysteriasta pidättäytymistä ja itsehillinnän harjoittamista aina jouluun asti ja siitä eteenpäin.

Älä osta mitään -päivän kruunaavat romukuuset, joita nousee tänä vuonna Helsinkiin, Tampereelle ja Joensuuhun. Helsingissä pystytetään kuusi päärautatieasemalle Älä osta mitään -päivänä 28.11. ja viikolla 50 myös Kirjasto 10:iin Postitaloon. Tampereen puu saa romukoristeet Älä osta mitään -päivänä pääkirjastossa. Joensuun torille nousee Sinun valintasi -niminen romukuusi 9. joulukuuta. Joensuun kuusen toteuttaa Pohjois-Karjalan ammattiopistosta käsityömuotoiluartesaaniksi valmistuva Riina Keyriläinen opinnäytetyönään.

Kuuset koristellaan hylätyllä sähkö- ja elektroniikkaromulla. Installaatioilla halutaan muistuttaa ihmisiä vastuullisen kuluttamisen ja kierrättämisen tärkeydestä. Rahoillamme saa ostettua kulutustuotteita paljon enemmän kuin luonto kestää, joten viimeistään tässä vaiheessa vuotta pitäisi elää kohtuullisemmin. ”Nyt on aika tehdä lahjavallankumous! Ei rasiteta toisiamme kaappien pullotusta pahentavilla tavaroilla.  Annetaan toisillemme sen sijaan aikaa ja palveluksia, jotka tuovat meitä lähemmäs toisiamme”, sanoo Älä osta mitään -päivän koordinaattori Suvi-Anne Kinnunen Luonto-Liitosta.

”Ihmiset vaihtavat sähkö- ja elektroniikkalaitteita nopeasti uusiin niin uudempien versioiden kuin lyhyen kestävyyden vuoksi. Kulutuselektroniikassa on paljon huolestuttavia piirteitä, kuten luonnonvarojen kulutus, tuotannon päästöt ja vaikutukset työntekijöihin ja luontoon sekä kierrätyksen puutteellisuus. Ihmiset kuitenkin ostelevat uutta elektroniikkaa varsin huolettomasti”, Kinnunen kertoo.

Päivän jälkeen krääsättömän joulun ilosanomaa jaetaan muun muassa alaosta.fi-sivulla, jossa avautuu 1. joulukuuta kulutuskriittinen sarjakuvajoulukalenteri.

Helsingin Rautatieaseman ja Tampereen kuuset toteutetaan Eettisen kaupan puolesta ry:n ja Luonto-Liiton yhteistyönä.  Joensuun kuusen yhteistyökumppanina on Reilun kaupan kaupunki Joensuu.

Lisätiedot:

Suvi-Anne Kinnunen
Älä osta mitään -päivän koordinaattori
044 733 8574
suvi-anne.kinnunen(at)luontoliitto.fi

Reetta Mikkola
Kampanja-avustaja
044 307 1123
reetta.mikkola(at)eetti.fi

Antti Kylänpää
Puheenjohtaja
Eettisen kaupan puolesta ry
050 3727 312

Päivi Keronen
Reilun kaupan kaupunki -hankekoordinaattori
Joensuun kaupunki
0504285459