Eetti luovutti vetoomuksen, jossa vaaditaan yrityksille sitovaa sääntelyä

Eetin Puhtaat vaatteet -ryhmä luovutti vetoomuksen työministeri Lauri Ihalaiselle. Kuvat: Raisa Kyllikki Ranta
Vetoomuksen allekirjoitti vajaassa kahdessa viikossa huimat 1450 ihmistä ja se luovutettiin työministeri Ihalaiselle.

 Miljoonat tuotteidemme valmistajat ympäri maailmaa joutuvat elämään köyhyydessä ja turvattomuudessa. Suomalaisyrityksillekin tehdään vaatteita kurjissa työoloissa ja palkoilla, jotka eivät riitä elämiseen. Lisäksi kuluvan kevään aikana pakkotyövoimaan ja ihmiskauppaan viittavia käytäntöjä on löytynyt myös suomalaisten kauppaketjujen alihankintaketjuista Thaimaassa ja Stora Enso nousi otsikoihin lapsityövoiman käytöstään Pakistanissa. Sitovia velvoitteita ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ei ole.

Eetti ry:n vetoomus vaati, että: suomalaisille yrityksille asetetaan lakisääteiset ihmisoikeuksia koskevat huolellisuusvelvoitteet sekä lakisääteiset raportointivaatimukset niiden täyttämisestä ja oikeussuojaa kehitetään siten, että kaikilla suomalaisten yritysten ihmisoikeusloukkausten uhreilla on pääsy tehokkaisiin oikeuskeinoihin. Vetoomuksessa korostettiin, että hallituksen tehtävä on huolehtia, että suomalaiset yritykset kunnioittavat ihmisoikeuksia riippumatta siitä, missä ne toimivat.

Vetoomus oli kohdistettu työministeri Ihalaiselle, sillä Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan parhaillaan suunnitelmaa YK:n liike-elämää ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden kansallisesta toimeenpanosta. Työministeri Ihalaisella on siis avaimet kädessään tehdä Suomesta rohkea suunnannäyttäjä yritysvastuuasioissa. Kuten Ihalainen itsekin yhdessä Pekka Haaviston kanssa totesi (HS 2.6.2014) "Suomella on edellytykset yhteiskuntavastuun kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi".

Vetoomuksen luovutuksen yhetydessä Ihalainen korosti yhteistyön tärkeyttä kansalaisjärjestöjen, yritysten ja valtionhallinnon kesken yritysten vastuullisuuden parantamiseksi. Ministeri myös kiitti kansalaisjärjestöjä tärkeästä työstä yritysvastuun puolesta. Lupausta sitovasta sääntelystä ei kuitenkaan saatu.

”Ympäri maailmaa viime aikoina ilmenneet ihmisoikeusloukkaukset selkeästi osoittavat, että yritysten vapaaehtoisen vastuun aika on ohi. Tarvitsemme sitovaa sääntelyä, joka asettaa yrityksille selkeän velvoitteen kunnioittaa ihmisoikeuksia. Lupaukset yhteistyöstä eivät ole tarpeeksi”, sanoo Anna Härri Eetti ry:stä.

Vetoomus keräsi lyhyessä ajassa paljon allekirjoittajia, sillä ihmiset eivät halua, että heidän vaatteitaan tai muita tavaroitaan teetetään ihmisoikeuksien kustannuksella. ”Ihmiset katsovat, että lapsityövoiman käytön, riittävän palkan maksun tai säällisten työolojen turvaamisen ei pitäisi olla valintakysymyksiä”,  Anna Härri Eetti ry:stä jatkaa.

Vetoomuksen luovutuksen jälkeen eetin Puhtaat vaatteet -toimintaryhmä herätti kadulla huomiota vaatetuotannon ongelmiin. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta

Vetoomuksen luovutuksen jälkeen Eetin Puhtaat vaatteet -toimintaryhmä herätti kadulla huomiota vaatetuotannon ongelmista.

Kuvia vetoomuksen luovutuksesta ja tempauksesta pressikäyttöön on saatavilla täältä: https://www.flickr.com/photos/125138669@N08/ (kopioi osoite selaimen osoitekenttään).

Lisätietoja antaa Anna Härri, kampanjakoordinaattori, Eettisen k aupan puolesta ry, 044 595 0094, anna.harri ( at) eetti.fi

Linkkejä:

Vetoomus löytyy täällä: www.eetti.fi/vetoomus
YK:n liike-elämää ja ihmisoikeuksia koskeva toimeenpanosuunnitelma: http://www.tem.fi/files/39665/TEM_jul_18_2014_web_30042014.pdf