Lakkouhka: Pääsiäispuput vaativat tietoa kaakaon alkuperästä

1.4.2014

Pääsiäispuput lakossa
Pääsiäisen suklaanjakelu on uhattu, sillä pääsiäispuput ovat päättäneet mennä lakkoon. Eettisen kaupan puolesta ry:n 1.4. järjestämässä tempauksessa pääsiäispuput vaativat suklaan valmistajilta lisätietoa kaakaon alkuperästä.

Tempaus järjestetään 1.4. klo 16 Helsingin Asema-aukiolla. Samana päivänä klo 14-15 puput vierailevat Espoon Entressen kirjastossa, jossa juhlitaan Reilun kaupan kaupungin arvonimen viidettä vuosipäivää.

Suomalaiset syövät vuodessa 7 kiloa suklaata per henkilö ja pääsiäinen on joulun ohella suklaamyynnin sesonkiaikaa. Suurin osa maailman kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta, mutta kuluttajan on lähes mahdotonta saada tarkempaa tietoa kaakaon alkuperästä. Suussasulavien herkkujen takaa saattaa löytyä lapsityövoimaa ja monet viljelijät elävät köyhyysrajan alapuolella.

Suomessa tänään lanseerattu Make Chocolate Fair -kampanja tiedottaa suklaantuotantoon liittyvistä epäkohdista ja tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa. Asema-aukiolla vierailevat puput jakavat ohikulkijoille tietoa kaakaon alkuperästä.

- Kaakaonviljelijöille ja viljelmien työntekijöille on taattava elämiseen riittävä palkka, sanoo Eettisen kaupan puolesta ry:n kampanjatiimin vetäjä Liisa Lahti. Suklaan valmistajien tulisi sitoutua riippumattomiin valvontajärjestelmiin varmistaakseen tuotantoketjun avoimuuden.

kaakao
Kuva: Tereza Hronova, People in Need, Ghana

Kaakaonviljely on pääasiallinen elinkeino 5,5 miljoonalle pienviljelijälle ja kaiken kaikkiaan se on tulonlähde 40 - 50 miljoonalle viljelijälle, maaseudun työntekijälle ja heidän perheilleen kehitysmaissa. Monet kaakaonviljelijät sekä työntekijät joutuvat tulemaan toimeen alle eurolla päivässä.

Make Chocolate Fair on Euroopan laajuinen kampanja oikeudemukaisemman suklaantuotannon puolesta. Suomessa kampanjaa toteuttaa Eettisen kaupan puolesta ry.

Lisätietoja:

Liisa Lahti, Eettisen kaupan puolesta ry, 040 8496919.

fi.makechocolatefair.org