Eetin uusi animaatio kurkistaa veroparatiisien saloihin

4.12.2013


Eettisen kaupan puolesta ry:n tänään julkaisema animaatio kurkistaa veroparatiisien saloihin ja näyttää miksi yritysten verovälttelyyn on puututtava.

Uudella videolla näkee missä verokolikkomme seikkailevat ja millaisia konkreettisia vaikutuksia sillä on meille ja globaalin etelän maille. Video sai ensiesityksensä Eetin veronpalautuspäivänä pitämässä aamiaistilaisuudessa, jossa keskusteltiin vero-oikeudenmukaisuudesta.

- Veroparatiiseja on ollut olemassa jo yli sata vuotta, mutta verovälttelyn mittakaava on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä, sillä yritysten keinoja harrastaa aggressiivista verosuunnittelua on helpotettu, sanoi Finnwatchin tutkija Matti Ylönen tilaisuudessa. Ylönen esitteli myös Finnwatchin tuoretta selvitystä, josta käy ilmi, miten Suomessa toimivat kansainväliset yritykset hyödyntävät verosuunnittelua toiminnassaan.

Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki toi kuumana käyvään verokeskusteluun globaalia näkökulmaa puhumalla oikeudenmukaisuuden käsitteestä ja sen eri tulkintatavoista. Hän näki ongelman sijaitsevan siellä missä suuret rahavirrat ovat ja piti sen vuoksi isojen kansainvälisten yritysten roolia suurena veroparatiisitaloudessa.

- Eetti vaatii Suomen päättäjiltä ripeitä toimia verovälttelyn kitkemiseksi. Velvoittamalla suuryrityksiä raportoimaan kirjanpitonsa avoimesti jokaisesta maasta, jossa ne toimivat, voidaan lisätä läpinäkyvyyttä, muistutti Eetin toiminnanjohtaja Lotta Staffans.

Eetti ja kuusi muuta kansalaisjärjestöä ovat syksyn aikana käynnistäneet yhteisen Veroparatiisimatkat-kampanjan, joka pyrkii edistämään vero-oikeudenmukaisuutta. Kampanjan verkkosivuilla voi lähettää vetoomuksen Suomen päättäjille yritysten verovälttelyn kuriin saamiseksi: www.veroparatiisimatkat.fi.

Eetin videon takana on belgialaiskaksikko Samuel Vangerven ja Jeroen Sebrechts. Hanke on saanut ulkoministeriöltä kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamisen valtionavustusta.