Romukuusi-installaatio Asema-aukiolla

joulukuun 11. klo 12:00 - joulukuun 20. klo 17:00

Huom. installaation aloituspäivää muutettu ke 11.12.2013 kello 12!

Eetti ja Luonto-Liitto koristelevat joulukuusen elektroniikkaromulla Helsingin Asema-aukiolle 11.-20.12.2013

Romukuusi kiinnittää huomion nopeasti kasvavaan e-jätteen määrään. Elektroniikka on myös nopeimmin kasvava joululahjojen laji. Erilaisesta pienelektroniikasta on tullut kulutustavaraa, jonka elinkaari on entistä lyhyempi. Tämä kuluttaa huomattavia määriä luonnonvaroja. On esimerkiksi tutkittu, että jos maailman kaikki kännykän käyttäjät veisivät yhdenkin vanhoista puhelimistaan kierrätykseen, raaka-aineita säästyisi noin 240 000 tonnia ja kasvihuonepäästöt vähenisivät saman verran kuin jos poistettaisiin neljä miljoonaa autoa liikenteestä.

Niin alkutuotannossa kaivoksilla, elektroniikan kokoonpanoteollisuudessa kuin e-jätteen kierrätyksessäkin työskennellään globaalin Etelän maissa huomattavan matalilla ansioilla ja usein vaarallisissa työoloissa

Elektroniikkaromun kierrätys ei ole kohdillaan: valtaosa esimerkiksi käytöstä poistuneista kännyköistä jää pöytälaatikoihin hyödyntämättä, ne joutuvat sekajätteen joukkoon tai päätyvät kierrätettäväksi kehitysmaissa epäasiallisissa oloissa. Romukuusi kehottaa joulumielistä ohikulkijaa pohtimaan, millaisia tarinoita kätkeytyy elektronisten joululahjojen taakse, harkitsemaan ostojaan ja kierrättämään elektroniikkaromunsa oikein. Romukuusi on osa Luonto-Liiton Krääsätön joulukuu -kampanjaa ja se muistuttaa Luonto-Liiton ja Eetin yhteisestä Mainoskupla2014 - tavaroita tarinoiden takaa -kilpailusta. Kilpailu lanseerataan Älä osta mitään -päivänä 29.11. osoitteessa www.mainoskupla.fi.

Romukuusta voi tulla koristelemaan keskiviikkona 11.12. kello 12 (pystytys noin kello 10 alkaen). Paikan päälle voi tuoda omia pienelektroniikkaromujaan kuuseen ripustettavaksi. Älä kuitenkaan tuo energiansäästö- tai halogeenilamppuja tai akkuja, koska niistä voi liueta vaarallisia aineita ympäristöön. Kuusi on paikoillaan, jos pikkujoulukansa suo, Asema-aukiolla (Elielinaukion puoli) perjantaihin 20.12. saakka.   Tänä aikana tavoitteena on myös järjestää päivä (ilmoitetaan myöhemmin näillä sivuilla), jolloin kuuseen voi tulla kietomaan oman vanhan laturipiuhansa, adapterinsa, sähköjohtonsa tai vastaavan elektronisen välineen. Installaation purkamisen jälkeen pienelektroniikka toimitetaan asiaankuuluvasti kierrätettäväksi.

Kierrätäthän elektroniikkasi oikein: toimivat laitteet uudelleenkäyttöön - kaverille, kierrätyskeskukseen tai kirpparille, rikkinäiset uusiokäyttöön - kännykkäkauppaan, kunnalliselle kierrätys- tai jäteasemalle tai kiertävään keräysautoon.

Jos haluat olla mukana installaation suunnittelussa ja toteutuksessa, ota yhteyttä Annaan: 044-534 8467 tai anna@eetti.fi.