H&M ja Inditex sitoutuvat Bangladeshin tehdasturvallisuuden parantamiseen

14.5.2013

Yli miljoona ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa Bangladeshista tuotteensa hankkivia yrityksiä vaaditaan sitoutumaan palo- ja rakennusturvallisuutta koskevaan sopimukseen. H&M ja Inditex ovat ilmoittaneet sitoutuvansa sopimukseen.

Ammattiliitot, työoikeus- ja kansalaisjärjestöt ovat keränneet vetoomukseen allekirjoituksia ympäri maailman. Tavoitteena on saada kansainväliset yritykset allekirjoittamaan Bangladeshin palo- ja rakennusturvallisuussopimus (Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh) ennen 15.5.2013, joka on yritysten aiemmin sopima päivämäärä. 

Sopimus koskee riippumattomia rakennustarkastuksia, auditointitulosten julkistamista, rakennusten vaaroihin puuttumista pakollisin korjaustoimenpitein sekä tehtaiden ovien avaamista ammattiliitoille, jotta he voivat kertoa työntekijöille heidän oikeuksistaan, mm. oikeudesta turvalliseen työympäristöön. Kaikki avainasemassa olevat sidosryhmät Bangladeshissa ja muualla maailmassa ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jota voi luonnehtia läpinäkyväksi ja käytännölliseksi.

Kansainvälinen Puhtaat vaatteet -kampanja pitää H&M:n ja Inditexin päätöstä sitoutua sopimukseen myönteisenä, ja kehottaa muita yrityksiä tekemään samoin. Bangladeshin viimeaikaisten tapahtumien – yli 1000 kuolonuhria vaatineen Rana Plaza -tehtaan sortumisen ja 8.5.2013 kuolonuhreja vaatineen tekstiilitehtaan tulipalon – valossa on yhä tärkeämpää, että yritykset allekirjoittavat sopimuksen heti.

Bangladeshin työturvallisuuden epäkohdat ovat olleet Puhtaat vaatteet -verkoston ja monien muiden kampanjaa tukevien järjestöjen kohteena vuoden 2005 Spectrum-tehtaan sortumisen jälkeen, joka johti 64 ihmisen kuolemaan. Sen jälkeen Bangladeshissa on kuollut yli 1700 tekstiilityöntekijää heikon rakennusturvallisuuden vuoksi. Viime aikojen traagiset tapahtumat kertovat yritysten auditointiohjelmien tehottomuudesta ja siitä, että nyt tarvitaan pikaisia toimenpiteitä.

Kaksi sortuneen Rana Plaza-rakennuksen tehtaista oli BSCI-auditointijärjestelmän (Business Social Compliance Initiative) piirissä ja monilla yrityksillä on lisäksi käytössään muita valvonta- ja tarkastusohjelmia. Tehdasrakennusten lainvastaisuus ja puutteelliset turvatoimet jäivät kuitenkin kaikilta huomaamatta.

Palo- ja rakennusturvallisuussopimuksen turvallisuussopimuksen kirjoittivat ensimmäisinä PvH (Calvin Kleinin ja Tommy Hilfigerin omistaja) sekä saksalainen jälleenmyyjä Tchibo vuonna 2012. Sopimuksen allekirjoittaneisiin kuuluvat myös vaateketju H&M ja vaatetusalan suuryritys Inditex, joka omistaa mm. merkit Zara, Pull and Bear ja Bershka.

Lue lisää Bangladeshin palo- ja rakennusturvallisuudesta kansainvälisen Puhtaat vaatteet -verkoston raportista sekä Bangladeshin tekstiiliteollisuuden synkistä salaisuuksista ILO:n raportista.