Puhtaat vaatteet -verkosto vaatii tehdasturvallisuuden parantamista Bangladeshissa

26.4.2013

Keskiviikkoinen Rana Plaza tehdasrakennuksen romahdus Bangladeshissa lähellä Dhakaa on vienyt 304 tekstiilityöntekijän hengen. Yli tuhat ihmistä on haavoittunut ja satoja etsitään vielä. Puhtaat vaatteet -kampanja sekä ammattiliitot ja kansalaisjärjestöt Bangladeshissa ja maailmanlaajuisesti vaativat kansainvälisiltä vaateyrityksiltä välittömästi toimia tehdasturvallisuuden parantamiseksi.

 Tehtaan raunioihin päässeiden aktivistien selvitysten perusteella tragediaan liittyy merkittäviä eurooppalaisia jälleenmyyjiä, kuten espanjalainen Mango ja brittiläinen Primark. Rana Plazan tekstiilitehtaissa on valmistettu tuotteita myös muille tunnetuille eurooppalaisille brändeille kuten C&A, KIK ja Wal-Mart. 

Samoille brändeille valmistettiin tuotteita myös Savarin lähellä Tazreenin tehtaalla, jonka viiden kuukauden takaisessa tulipalossa kuoli 112 työntekijää. Perjantaina vaatetyöläiset Savarissa osoittivat mieltään Rana Plazassa surmansa saaneiden kollegoidensa puolesta.

Romahduksen syynä olivat rakennuksen puutteelliset turvallisuusmääräykset. Työntekijöiden oikeuksia ajavat järjestöt uskovat, että tragediat jatkuvat niin pitkään kunnes riippumaton ja sitova sopimus tehtaiden palo- ja rakennusturvallisuudesta saadaan aikaan.

- On uskomatonta, että brändit edelleen kieltäytyvät allekirjoittamasta sitovaa sopimusta ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa vaarallisten työolojen kitkemiseksi, Puhtaat vaatteet -verkoston Tessel Pauli sanoo.

Tehdasrakennusten romahdusten lopettamiseksi kansainvälinen Puhtaat vaatteet -verkosto vaatii Bangladeshissa toimivia yrityksiä allekirjoittamaan välittömästi sopimuksen Bangladeshin palo- ja rakennusturvallisuudesta (Bangladesh Fire and Building Safety Agreement).

Yhdessä paikallisten ja kansainvälisten ammattiliittojen ja kansalaisjärjestöjen kanssa Puhtaat vaatteet -verkosto on kehittänyt toimintaohjelman, johon allekirjoittaneet sitoutuvat. Ohjelma sisältää rakennusten riippumattomia tarkastuksia, koulutuksia työntekijöiden oikeuksista ja pitkään odotetun arvion turvallisuusstandardeista. Ohjelma pyrkii säästämään satojentuhansien tällä hetkellä vaarallisissa oloissa työskentelevien hengen.

Eettisen kaupan puolesta ry on kansainvälisen Puhtaat vaatteet -verkoston jäsenjärjestö.