Eetti pyytää Reiluja kahveja takaisin linnanjuhliin

31.1.2013

Eetti lähestyi Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja pyytää Reilun kaupan kahveja takaisin Itsenäisyyspäivän juhliin.

 

Arvoisa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Lehtitietojen mukaan (HBL 24.11.2012) vuoden 2012 Itsenäisyyspäivän vastaanotolla katkesi vuosikymmenen perinne tarjota kutsuvieraille Reilun kaupan kahvia. Vaikka vastaanotolla käytetyn kahvin määrä nyt ei ole suuren suuri, on päätös kuitenkin merkittävä viesti kansalaisille ja maan päättäjille. Samalla tehdään täysin toisin kuin suomalaisissa kaupungeissa, joissa ollaan kasvavassa määrin siirtymässä Reilun kaupan kahvin käyttöön hankinnoissa. Tampereella, Espoossa, Porissa, Lohjassa ja Joensuussa kahvia on käytetty jo vuosia ja joukkoon on jo liittynyt tai liittymässä myös Helsingin, Lahden ja Riihimäen kaupungit.

Tilanne on myös sinänsä varsin kummallinen, koska ajatus kestävästä kehityksestä oli eräs vaalikampanjanne teemoista. Reilu kauppa, jos mikä, on väline edistää kestävää kehitystä kaupan avulla. Esimerkiksi lontoolaisen Greenwichin yliopiston tutkijoiden tekemässä koontitutkimuksessa käytiin läpi 23 Reiluun kauppaan suuntautuvaa tieteellistä tutkimusta, joista valtaosa koski kahvia. Koontitutkimuksen lopputuloksena mainittiin, että Reilun kaupan kahvin viljeleminen parantaa kahvinviljelijöiden tulotasoa, takaa heille varmemmat tulot sekä auttaa kehittämään tuotantoa.

Me Eettisen kaupan puolesta ry:ssä toimivat vapaaehtoiset toivomme, että kyseessä oli pikemminkin järjestelyissä tapahtunut työtapaturma kuin periaatteellinen valinta. Toivomme, että päätöksen voisi seuraavissa juhlissa muuttaa. Toivomme myös, että Reilu kauppa näkyy laajasti seuraavien juhlien viestinnässä niin juhlavieraille kuin mediallekin.

Reilun kaupan kahvejahan maasta saa jo toistasataa erilaista, ja niistä löytynee varmasti juhlavieraillekin sopiva vaihtoehto.


Ystävällisin terveisin,

Antti Kylänpää, puheenjohtaja, Eettisen kaupan puolesta ry

Maria Eronen, varapuheenjohtaja, Eettisen kaupan puolesta ry