Finnwatch: Kauppojen omien tuotemerkkien taustalla ihmisoikeusloukkauksia

21.1.2013

Finnwatchin tuore selvitys paljastaa vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, kuten pakkotyötä ja lapsityövoiman käyttöä, suomalaisten kauppaketjujen omien merkkituotteiden valmistuksessa. Esimerkiksi Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-tuotteissa käytettävää ananasmehutiivistettä Thaimaassa valmistavan Natural Fruit -tehtaan työntekijöille maksetaan laittoman alhaisia palkkoja ja he joutuvat tekemään ylitöitä jopa 5–10 tuntia päivässä. Monet työntekijöistä ovat maahan salakuljetettuja paperittomia siirtolaisia ja heidän joukossaan on myös alaikäisiä lapsia. Lisäksi  tehtaan johto on takavarikoinut laillisten siirtotyöntekijöiden passit ja työluvat ja estää heitä vaihtamasta työpaikkaa.

– On poikkeuksellista, että suoraan kansainvälisille elintarvikemarkkinoille tuottavaa yritystä epäillään näin törkeistä laittomuuksista. Tehtaan olosuhteet täyttävät monelta osin pakkotyön ja ihmiskaupan määritelmät, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Ananasmehun lisäksi Finnwatch tutki kahden suomalaisille kauppaketjuille tonnikalasäilykkeitä valmistavan yhtiön, Thai Union Manufacturingin ja Unicordin, vastuullisuutta. Näissäkin tehtaissa törmättiin moniin ongelmiin: siirtotyöntekijöiltä oli takavarikoitu työluvat ja passit, kaikille työntekijöille ei ollut annettu kirjallista työsopimusta ja työturvallisuudessa oli puutteita.

Finnwatchin mukaan vähittäiskaupan ketjujen tulisi valvoa nykyistä tarkemmin omien merkkiensä tuotteiden vastuullisuutta tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Myös kauppaketjujen käyttämä kansainvälinen BSCI-vastuullisuusjärjestelmä vaatii kehittämistä.

– BSCIn tulisi kiinnittää riittävästi huomiota ammatillisen järjestäytymisen tukemiseen sekä elämiseen riittävään palkkaan. Thaimaassa haastattelemamme työntekijät eivät edes tienneet, mikä ammattiliitto on, ja he joutuivat tekemään joka päivä ylitöitä tullakseen toimeen, Vartiala kuvailee.

Finnwatch vaatii kaupan ketjuja sitoutumaan kaikin käytössään olevin keinoin puutteellisten työolosuhteiden korjaamiseen selvityksessä mukana olleiden tehtaiden osalta. Ostojen välitöntä lopettamista riskimaiden tavarantoimittajilta järjestö ei kannata, vaan kehottaa vähittäiskaupan ketjuja ryhtymään toimiin työolojen parantamiseksi ja kertomaan avoimesti tilanteen kehittymisestä.

Sekä SOK että Kesko ovat julkaisseet omat vastineensa Finnwatchin raporttiin. SOK:n tiedotteessa myönnetään, että "ostettavien elintarvikkeiden tuotantoketjujen valvonnassa on kehitettävää", vaikka yritys on pyrkinyt tekemään toimintatapansa ja toimitusketjunsa mahdollisimman läpinäkyviksi. S-ryhmästä vakuutetaan, että ananasmehutiivisteen ja tonnikalasäilykkeiden osalta toimenpiteisiin on ryhdytty heti epäkohtien tultua ilmi ja että jatkossa raaka-ainetoimitukset pyritään keskittämään BSCI-auditoiduille tai muilla tavoin sertifioiduille tahoille.

Myös Keskon lyhyessä kannanotossa painotetaan yrityksen pyrkimyksiä käyttää riskimaissa sosiaalisen vastuun auditoinnin piirissä olevia tavarantoimittajia sekä ohjata uusia tavarantoimittajia ja heidän kumppaneitaan BSCI-auditointiin.

Lähde: Finnwatch