Etelä-Afrikan maataloustyöntekijät protestoivat paremman palkan puolesta

22.11.2012

Etelä-Afrikassa Western Capen viinialueen maataloustyöntekijät ovat nousseet vastarintaan alhaisia palkkoja ja huonoja työoloja vastaan. Kaksi viikkoa kestänyt lakko ja sitä seuranneet protestit ovat aiheuttaneet ainakin yhden ihmisen kuoleman.

Maataloustyöntekijän palkka Etelä-Afrikassa Western Capen alueella on 8 euroa päivässä. Paikallisen ammattiliiton Sikhula sonken mukaan palkka ei riitä elämiseen ja työolot ovat tiloilla usein huonot. Viinitilan työntekijä kertoo uutistoimisto IOL:n sivuilla, että ”tarvitsemme lisää rahaa, jotta voimme mennä opiskelemaan ja saada mahdollisuuksia tehdä jotain muuta elämällämme kuin maatilatyötä. Siitä tämä lakko lähtee.”

Nyt maataloustyöntekijät ovat keskeyttäneet lakon kahdeksi viikoksi, odottaessaan hallinnon päätöstä minimipalkan korottamisesta. Työntekijät vaativat 150 randin (16 euron) päiväpalkkaa. He ovat luvanneet aloittaa uuden lakon ja laajemmat protestit, jos heidän vaatimuksiinsa ei myönnytä.

Etelä- Afrikassa on viime aikoina nähty monia lakkoja ja protesteja alhaisia palkkoja ja huonoja työoloja vastaan. Elokuussa 34 ihmistä kuoli, kun poliisi avasi tulen protestoivia kaivostyöntekijöitä vastaan.

Eetti on alkuvuodesta lanseeramassa uuden Reilut rypäleet -kampanjan eettisemmän viinintuotannon puolesta. Kampanjassa on mukana myös Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASKin ja Kalevi Sorsa -säätiön.