Reilun kaupan kaupunkien ja -kuntien määrä halutaan viisinkertaistaa

22.10.2012

Reilun kaupan edistämisyhdistys käynnisti vuosittain vietettävän Reilun kaupan viikon asettamalla kovan tavoitteen kaikille Reilun kaupan ystäville. Suomen Reilun kaupan kaupunkien ja –kuntien määrä halutaan viisinkertaistaa ennen tulevan valtuustokauden päättymistä vuonna 2016.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Janne Sivonen muistuttaa, että kunnat ja kaupungit tekevät julkisia hankintoja yli 22 miljardilla eurolla vuodessa. Myös kehitysmaatuotteita hankitaan paljon, ja hankinnoilla voi olla suuri vaikutus köyhyyden vähentämiseksi.  

- Henkeä kohden lasketussa kulutuksessa Suomi on maailman neljänneksi suurin Reilun kaupan markkina. Julkisten hankkijoiden tulisi seurata suomalaisten kuluttajien näyttämää esimerkkiä, sanoo Sivonen.

Terveisiä Kirgisian vuorilta

Kirgisialaiset puuvillanviljelijät Gulsun Joldosheva ja Akybay Sooronbayev kertoivat maanantaiaamun tiedotustilaisuudessa siitä, miksi he ovat siirtyneet Reilun kaupan luomutuotantoon.

- Taloudellisten kriteereiden lisäksi ekologisuus on meille todella tärkeää, sanoo Kench-maatalousosuuskunnan johtaja Sooronbayev. Haluamme että maaperä, vesi ja ilma pysyvät puhtaina.

Osuuskunnassa on myös haluttu panostaa tasa-arvoon sekä sukupuolten välillä että eri kansalaisuutta edustavien jäsenten välillä. Etnisten ristiriitojen aktiivinen ennaltaehkäiseminen sekä ekologinen tuotanto ovatkin erityisen tärkeitä alueella, jossa vesipula on ajoittain johtanut konflikteihin naapurimaiden välillä. Kun tilanne Kirgisiassa kärjistyi viimeksi vuonna 2010, Kench-osuuskunnan alueella ei nähty väkivaltaa.

Reilun kaupan viikko

Gulsun Joldosheva ja Akybay Sooronbayev

Maanviljely on yksi Kirgisian pääelinkeinoista, ja sen yhtenä tärkeimpänä tuotteena on puuvilla. Kirgisialaisten vieraiden Reilun kaupan viikon ohjelman löydät täältä

”Vaikuttaminen on helppoa”

Reilun kaupan viikon menossa on tänä vuonna mukana myös kongolaissyntyinen rap-artisti Gracias.

- Reilu kaupunki on sellainen, joka välittää myös sen rajojen ulkopuolella asuvista ihmisistä. Kaupungin tekemillä pienillä valinnoilla on isoja vaikutuksia kehitysmaissa, toteaa Gracias.

Gracias kannustaakin kaikkia vaatimaan omaa kotikaupunkiaan huomioimaan hankinnoissaan tuotteiden alkuperä. Esimerkiksi ranskalaisilla postinkantajilla ja hollantilaisilla vanhainkodin työntekijöillä on Reilun kaupan puuvillasta tehtyjä pukuja.

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kaupunkikampanjaa vetävä projektipäällikkö Reeta Partanen muistuttaa, ettei eettisten tuotteiden suosimiselle ole esteitä.

- Suomen hankintalaki mahdollistaa eettisyyden ja ekologisuuden huomioimisen tarjouspyynnöissä. Suomalaisilta kunnilta voisi kuitenkin toivoa nykyistä vahvempaa poliittista ohjausta ja tukea siihen, että näitä mahdollisuuksia myös aktiivisesti käytettäisiin, sanoo Partanen.

Gracias

Gracias

Reilun kaupan viikolla äänestäjät voivat konkreettisesti haastaa kuntavaaliehdokkaita toimimaan eettisten julkisten hankintojen puolesta, mikäli ehdokas tulee valituksi valtuustoon.