Kehy-Kino: Ihmisoikeudet ja teknologia

lokakuun 12. klo 15:00

Helsingin yliopiston kehy-viikon päättää teemapäivä Ihmisoikeudet ja teknologia. Eetti ry on mukana leffailtapäivässä keskustelemassa kännykköjen tuotannosta ja mineraalien kaivuuseen liittyvistä ongelmista. Esitykset pidetään Uudella Ylioppilastalolla Mannerheim-salissa osoitteessa: Mannerheimintie 5 A, 5. kerros. Tervetuloa!

Säädyllinen tehdas - A Decent Factory

Ensimmäisenä nähdään klo 12.30 Säädyllinen tehdas, joka kertoo kahden Nokian työntekijän matkasta Kiinaan matkapuhelimien latureita valmistamaan tehtaaseen. Dokumentti kertoo tehtaasta löytyneistä vähemmän säädyllisistä oloista ja länsimaisen etiikan ja yritysten kovan kilpailun ja voitontavoittelun aiheuttamasta ristipaineesta.

 Eetti on paikalla ennen ja jälkeen elokuvaa puhumassa elektroniikan tuotannon ongelmista ja MakeITfair -kampanjasta, joka keskittyy näiden ongelmien ratkomiseen. Tarjolla on myös eettistä pientä purtavaa.

Säädyllisen tehtaan näytös alkaa klo 12.30 Mannerheim-salissa. Elokuva kestää 90 minuuttia.

Säädyllinen tehdas

2004, Finland, 90 min
Script Thomas Balmès
Camera Thomas Balmès
Editor Catherine Gouzet
Production Making Movies Oy

Facebook-event:http://www.facebook.com/events/443664202346842/

__________________

Blood in the mobile

 Traileri: http://www.youtube.com/ watch?v=wQhlLuBwOtE

Toisena elokuvana nähdään Blood in the mobile. Elokuva kertoo puhelimeen tarvittavien mineraalien matkasta aina kaivuupaikalta Kongosta Nokian pääkonttorille asti. Elokuvassa keskitytään erityisesti Kongoon, jossa mineraalien kaivuulla rahoitetaan veristä sisällissotaa. Miten kännyköiden valmistajat pystyvät takaamaan, ettei heidän kännyköissään ole ”verimineraaleja”?

 Elokuvaa alustaa historoitsija ja dosentti Risto Marjomaa puhumalla Kongon historiasta. Puhe pohjustaa elokuvaa ja antaa välineitä kriittiseen katselukokemukseen.

 Elokuvan jälkeen on luvassa asiantuntevaa keskustelua Teuvo Toivaisen (maailmanpolitiikan tutkimuksen professori, Helsingin Yliopisto) ja Risto Marjomaan kanssa. Keskustelua moderoi Eetin oma Lotta Staffans.

Aikataulu:

14:15-15:00 Risto Marjomaa puhuu Kongon historiasta
15:00-16:20 Elokuvan esitys
16:20-17:00 Keskustelu Teuvo Toivaisen ja Risto Marjomaan kanssa. Moderaattorina Lotta Staffans.

2010, Denmark, 85 min
Director: Frank Piasecki Poulsen
Producer:Ole Tornbjerg
Cinematographer: Adam WallenstenLars SkreeFrank Piasecki Poulsen
Editor: Mikael K. Ebbesen
Soundmix / composer: Kristian Eidnes Andersen

Facebook-event: https://www.facebook.com/events/267627953340309/?fref=ts