Eetin kampanja- ja kouluvierailukoulutus Helsingissä 22-23.9

syyskuun 22. klo 13:00 - syyskuun 23. klo 18:13

Haluatko edistää oikeudenmukaista maailmankauppaa ja vastuullista kuluttamista? Tule kouluvierailijaksi ja/tai kampanjoimaan eettisen kaupan puolesta!

Haluatko oppia globaalikasvatusta käytännössä ja saada samalla esiintymiskokemusta? Haluatko levittää tietoa maailmankaupan vaikutuksista Etelän ihmisiin? Eetin kampanja- ja kouluvierailijakoulutus tarjoaa sinulle oivan mahdollisuuden perehtyä näihin aiheisiin. Koulutus pidetään Helsingissä 22-23.9.2012

Eetti kouluttaa vuosittain uusia kouluvierailijoita ja kampanjoitsijoita, jotka levittävät tietoa maailmankaupan epäkohdista ja niihin vaikuttamisesta kouluissa, festareilla ja muissa erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea. Eetin kampanja- ja kouluvierailijakoulutuksen tavoitteena on antaa sinulle välineitä ja apua tiedon jakamiseen globaalista tuotantoketjusta ja vastuullisesta kuluttamisesta. Koulutus on kaksipäiväinen, josta toisena päivänä käsittelemme erityisesti kampanjointiin ja toisena kouluvierailuihin liittyviä teemoja toiminnallisten menetelmien sekä mielenkiintoisten teemaluentojen kautta. Luvassa on siis hauskaa, rentoa ja opettavaista toimintaa hyvässä seurassa. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Kampanjoitsijaksi

Lauantaina 22.8 perehdymme globaaleihin epäoikeudenmukaisuuksiin tutustumalla mm. globaaliin tuotantoketjuun liittyviin ongelmiin ja yritysten vastuuseen. Tutustumme Eetin kampanjoihin Eettisesti epäkunnossa ja Puhtaat vaatteet sekä tuleviin kampanjasuunnitelmiin. Eettisesti epäkunnossa on osa kansainvälistä makeITfair –verkostoa, joka tiedottaa elektroniikkateollisuuden epäkohdista. Puhtaat vaatteet –kampanjassa puolestaan edistetään reilumpaa vaatetuotantoa ja tänä syksynä keskitytään erityisesti Bangladeshin naistyöntekijöiden tukemiseen. Lisäksi lauantain koulutuksessa pohditaan, millainen on hyvä kampanja, käydään läpi olemassa olevat kampanjatyökalut ja ideoidaan kampanjatempauksia. Koulutukseen voivat tulla sekä vanhat kampanja-aktiivit että uudet kasvot! Pääset paitsi kehittymään kampanjoitsijana niin myös oppimaan uutta, ideoimaan toimintaa ja verkostoitumaan!

Kouluvierailijaksi

Sunnuntaina 23.9 tutustumme Eetin kouluvierailutoimintaan ja menetelmiin. Eetin vapaaehtoiset kouluvierailijat kiertävät suomen- ja ruotsinkielisillä peruskoulun yläluokilla, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa pitämässä oppitunteja ja toiminnallisia työpajoja. Kouluvierailujen teemoihin kuuluvat lauantaina esitellyt kampanjateemat, vaate- ja elektroniikkateollisuus, sekä reilu kauppa ja vastuullinen kuluttaminen. Kouluvierailuilla käytetään pääasiassa toiminnallisia menetelmiä kuten pelejä ja leikkejä tavoitteena saada nuoret itse tekemään, pohtimaan ja ottamaan kantaa. Päivän aikana pohditaan myös sitä, millaista on laadukas kouluvierailutoiminta ja mitä haasteita kouluvierailuihin voi liittyä. Koulutuksessa saat tarvittavat tiedot ja taidot sekä materiaalit toimia Eetin kouluvierailijana.

Kouluvierailijana toimiminen sopii hyvin esimerkiksi opiskelijoille ja muille teemoista kiinnostuneille. Jokaisen kouluvierailijan toivotaan pitävän noin kolme oppituntia tai työpajaa lukuvuoden 2012–2013 aikana. Kouluvierailut toteutetaan arkipäivisin ja kouluaikaan. Vierailuista maksetaan puolipäiväraha ja matkakulut korvataan. Vierailuja voidaan tehdä yksin tai pareittain.

Kouluvierailijana saat arvokasta kokemusta globaalikasvatuksesta sekä järjestötyöstä.

  •     opit paljon eettisen kaupan edistämisestä sekä maailmankaupan epäkohdista
  •     opit vastuullisesta kuluttamisesta
  •     opit kuinka maailman kaupan epäkohtiin voidaan vaikuttaa
  •     pääset tutustumaan globaalikasvatuksen menetelmiin ja materiaaleihin
  •     saat esiintymiskokemusta ja kokemusta kouluttamisesta
  •     saat todistuksen vapaaehtoistyöstäsi


Käytännön asiat

Halutessasi voit osallistua vain lauantain kampanjakoulutukseen, mikäli et ole kiinnostunut tekemään kouluvierailuja. Kouluvierailujen tekemisestä kiinnostuneet osallistuvat molempiin päiviin. Koulutus on kaikille avoin ja osallistujille tarjotaan ruoat. Osallistujat saavat koulutuksesta itselleen materiaalipaketin kampanjoinnin ja kouluvierailujen tueksi. Lisäksi Eetti maksaa jäsenilleen matkakulut halvimman julkisen kulkuvälineen mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuville sekä tarvittaessa majoituksen. Jos et ole vielä Eetin jäsen, voit liittyä täällä.

Koulutusviikonloppu järjestetään Kehyksen kokoustiloissa os. Töölöntorinkatu 2B, 5.krs, Helsinki. Lisätietoa koulutuksesta ja ilmoittautumiset Annalle: anna.harri(at)eetti.fi, puh. 044 307 1123. Kerro ilmoittautuessasi, haluatko osallistua vain lauantain kampanjakoulutukseen vai oletko kiinnostunut myös sunnuntain kouluvierailijakoulutuksesta, tarvitsetko majoitusta ja onko sinulla erityisruokavalioita tai allergioita.

Tule mukaan tekemään kanssamme maailmasta parempaa paikkaa!

Koulutuksen alustava ohjelma:

Lauantai 22.9.

10.00-10.30 Aamukahvit & esittelyt

10.30-11.00 Mikä Eettisen kaupan puolesta ry?

11.00-11.30 Globaali tuotantoketju ja yritysvastuu

11.30-12.30 Eettisesti epäkunnossa: Kansainvälisen makeITfair-verkoston kampanja reilumman elektroniikan puolesta

12.30-13.30 Lounastauko

13.30- 14.00 Bangladeshin tekstiiliteollisuuden naiset (Sonja Vartiala, Finnwatch)

14.00-14.30 Puhtaat vaatteet –kampanja ja elämiseen riittävä palkka

14.30-15.15 Miten rakentaa vaikuttava kampanja? (Sanna Autere, Kepa)

15.15-15.45 Kahvitauko

15.45-16.45 Toimintaideoiden kehittelyä pienryhmissä

16.45-17.00 Kiitos ja kotiin

Sunnuntai 23.9.

9.30-10.00 Aamukahvit

10.00-10.45 Vaakakupissa kulutus ja maapallon rajat: Globaalin kuluttajan ajokortti ja foorumi (ja Eetin kouluvierailut)

10.45-11.00 Millainen on hyvä kouluvierailu?

11.00-12.00 Kouluvierailujen menetelmiä (eri ikäryhmille): vaate- ja elektroniikkateollisuus

12.00-13.00 Lounastauko

13.00-14.00 Kouluvierailujen menetelmiä (eri ikäryhmille): reilu kauppa ja eettinen kuluttaminen

14-14.30 Kahvitauko

14.30-15.00 Kouluvierailujen eettiset periaatteet ja hyvät käytännöt

15.00-15.45 Kouluvierailun käytännön suunnittelu (tuntisuunnitelma ja arviointi)

15.45-16.15 Kouluvierailusuunnitelmien esittely -hyvät ideat jakoon!

16.15-16.30 Palaute ja lopetus