Eetti tuo Suomeen kampanjan vastuullisemman viinintuotannon edistämiseksi

13.6.2012

Suuri osa Suomessa myytävistä viineistä tulee Chilestä, Argentinasta ja Etelä-Afrikasta. Viinitiloilla työskentelevät ihmiset kuitenkin elävät usein hyvin huonoissa oloissa.

6.6.2012 Vanhalla Ylioppilastalolla Eetti ja Kalevi Sorsa -säätiö järjestivät viinintuotantoa käsittelevän seminaarin, The Reality of Wine Production – The Corporate Responsibility of State-Owned Companies. Seminaarissa oli vieraita Ruotsista ja Etelä-Afrikasta.

Emil Boss on Alkon ruotsalaisen sisaryrityksen Systembolagetin työntekijä ja ammattiyhdistyksen SAC:n aktiivi. Boss vietti talvella kolme kuukautta kierrellen Etelä-Afrikan viinitiloja, ja hän kertoi puheenvuorossaan siellä havaitsemistaan ongelmista.

- Työntekijöiden palkat ovat liian matalat, ne hädin tuskin kattavat ihmisten tarpeet. Asuinolot ovat huonot ja ahtaat, tuholaismyrkkyjen käytetään ilman asianmukaisia suojavarusteita sekä tilapäisiä työntekijöitä käytetään jatkuvasti, Boss listasi.

Boss on mukana vetämässä ruotsalaista Rättvis vinhandel –kampanjaa, joka vaatii, että Systembolaget panostaa enemmän viinintuotannon vastuullisuuteen.

Samassa kampanjaverkostossa toimii myös Åsa Eriksson järjestöstä Afrikagrupperna. Eriksson kertoi puheenvuoronsa aikana eettisen viinintuotannon puolesta kampanjoinnin tavoitteista, saavutuksista ja rajoista. Kampanjan aikana on tehty vierailuja tuontiyrityksiin, viestitty kampanjasta mediassa, tehty tutkimustyötä, painostettu Systembolagetia sekä verkostoiduttu liittojen kanssa.

- Yksi kampanjan suurimmista saavutuksista on se, että Systembolagetin edustajat ovat tavanneet  viinitilojen työntekijöiden kanssa ja minimipalkkoja on alettu noudattaa paremmin. Lisäksi ruotsalaisten kuluttajien tietoisuus viinintuotannosta on kasvanut, Eriksson kertoi.

Alko on yhdessä Systembolagetin kanssa liittynyt kansainvälisen yritysten yhteistyöverkoston BSCI:n (Business Social Complience Initiativen) jäseneksi ja ottanut järjestelmän eettisen ohjeistuksen käyttöön ostosopimuksissaan alkuvuodesta 2012. Tämä on Eetin mielestä askel oikeaan suuntaan, vaikka BSCI:n jäsenyys ei sinänsä takaa hyviä työoloja viinitiloilla.

Sekä Boss että Eriksson suhtautuivat kriittisesti järjestelmään. Bossin muistutti, että BSCI:n Code of Conduct vaatii vain kansallisen minimipalkan maksamista eikä se vahvista ammatillista järjestäytymistä. Järjestäytyminen taas olisi paras tapa luoda edellytykset työntekijöiden muiden oikeuksien toteutumiseen.

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialan mielestä BSCI-järjestelmän pitäisi panostaa enemmän läpinäkyvyyden lisäämiseen ja avata auditointitietokanta myös sidosryhmien käyttöön. Lisäksi Alkon pitäisi lisätä Reilun kaupan viinien tarjontaa, Vartiala suositteli.

Etelä-Afrikkalaisen ay-aktiivin Dean van Rooyn mukaan Etelä-Afrikan viinitilojen työntekijöiden olojen ongelmat ovat syvällä ja useiden sukupolvien aikana syntyneitä. Työntekijät eivät tiedä muunlaista elämää, ja heidän koko perheensä työskentelee yleensä viinitilalla. He pitävät viinitilan johtajaa pelastajanaan, vaikka he eivät esimerkiksi saa läheskään riittävästi palkkaa ja elävät köyhyydessä ja joutuvat kysymään johtajalta luvan joka kerta tilan alueelta poistuessaan.

Eetti ry on yhteistyössä Kalevi Sorsa –säätiön ja Palvelualojen ammattiliittojen kanssa käynnistämässä kampanjan eettisemmän viinintuotannon puolesta. Valtion alkoholimonopoli tarjoaa Alkolle erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa myönteisesti viinitilojen työntekijöiden elämään.