Uusi raportti vahvistaa: Bangladesh edelleen muotifirmojen hikipaja

4.5.2012

Monikansallisille yrityksille vaatteita valmistavien naisten elämiseen riittämätön palkka ja kohtuuttoman pitkät työpäivät estävät ihmisoikeuksien toteutumisen myös muilla elämänaloilla, Finnwatchin tuore Bangladeshin tekstiiliteollisuutta käsittelevä selvitys osoittaa.

– Naiset muodostavat 80 prosenttia Bangladeshin tekstiiliteollisuuden työvoimasta. Heidän elämänsä on jatkuvaa taistelua riittämättömän toimeentulon ja kehnojen asuinolojen kanssa, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.

Tutkimukseen haastatellut naiset tienaavat 21–56 euron kuukausipalkkaa kuuden päivän työviikoista. He kärsivät jatkuvasta väsymyksestä ja taudeista sekä altistuvat pitkillä työmatkoillaan seksuaaliselle häirinnälle. Puutteelliseen sanitaatioon ja kuukautishygieniaan liittyvät ongelmat ovat myös tavallisia.

– Yksi tutkimuksen hälyttävimmistä tuloksista on se, että useat naiset joutuvat rahanpuutteen vuoksi elämään myös erillään omista lapsistaan. Tämä loukkaa paitsi naisten, myös lasten oikeuksia.

Tutkimukseen haastatellut naiset työskentelevät tehtailla, joiden asiakkaita ovat esimerkiksi H&M, Zara, Wal Mart ja Tesco. Lisäksi Finnwatch selvitti kyselytutkimuksella myös Suomessa toimivien yritysten vastuukäytäntöjä Bangladeshissa.

Bangladesh on maailman neljänneksi suurin tekstiilituotteiden viejämaa, josta myös Suomeen tuotiin tekstiilituotteita 100 miljoonalla eurolla vuonna 2011.

Lue koko raportti täältä ja katso aiheeseen liittyvä video!