Lupaukset eivät riitä Applen ongelmien poistamiseksi

30.3.2012

30.03.2012

Applen alihankkijatehtaissa paljastuneet epäinhimilliset työolot eivät tule yllätyksenä. Tehdastyöntekijöiden oikeuksien toteutuminen vaatii alan yrityksiltä pitkäjänteistä sitoutumista parannuksiin yhdessä alihankkijoidensa kanssa.

Applen alihankkijan Foxconnin tehtaita tarkistaneen Fair Labor Association (FLA) -yritysvastuuverkoston perjantaina julkaistu selvitys kertoo liiallisista ylitöistä, puutteista ylityökorvauksissa ja vakavista työturvallisuusongelmista. FLA:n raportti perustuu muun muassa työntekijöiden ja tehdasjohtajien haastatteluihin sekä kyselyyn, johon vastasi 35 000 työntekijää.

– Löydöksissä ei sinänsä ole mitään uutta. On mielenkiintosta nähdä, aikooko Apple vihdoin ryhtyä käytännön toimiin työntekijöiden olojen parantamiseksi, Finnwatchin tutkija Henri Purje sanoo.

Esimerkiksi kansainvälinen makeITfair-kampanjaverkosto on useissa selvityksissään nostanut esiin vakavia työntekijöiden oikeuksien loukkauksia Applen ja muiden elektroniikkayhtiöiden alihankintatehtaissa. Apple on ainoana yrityksenä kieltäytynyt kommentoimasta tutkimustuloksia.

Nyt Apple lupaa muutosta. Sen suurin sopimusvalmistaja Foxconn on FLA:n raportin julkaisemisen yhteydessä ilmoittanut muun muassa leikkaavansa laittomia ylitöitä ja parantavansa turvallisuuskäytäntöjä. Foxconn valmistaa tuotteita myös esimerkiksi Nokialle, Sonylle, Dellille ja Hewlett-Packardille.

Apple lupasi jo vuonna 2006 pistää työolot kuntoon ulkopuolisilla tarkastuksilla, mutta tehdastarkastukset ja tutkimusraportit ovat jatkuvasti paljastaneet vakavia puutteita, Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Lotta Staffans muistuttaa.

MakeItfair-verkoston mukaan olot Foxconnin ja muiden sopimusvalmistajien tehtaissa parantuvat ainostaan, mikäli monikansalliset elektroniikkayritykset alkavat aktiivisesti vaatia paranuksia. Niillä on viime kädessä vastuu koko tuotantoketjusta.

Applen lupaukset työolojen parantamiseksi ovat erittäin tervetulleita. Yrityksen on kuitenkin sitouduttava pitkäjänteiseen yhteistyöhön alihankkijoidensa kanssa. Tehtaiden työntekijöille tulee antaa entistä enemmän mahdollisuuksia itse vaikuttaa omiin työoloihinsa, Staffans sanoo.

Eettisen kaupan puolesta ry ja Finnwatch ovat mukana kansainvälisessä makeITfair-kampanjassa, joka tutkii kulutuselektroniikan valmistamiseen liittyviä ongelmia.

 

Lisätiedot
Lotta Staffans, toiminnanjohtaja, Eettisen kaupan puolesta ry, puh. 050 349 5230
Henri Purje, tutkija, Finnwatch, puh. 040 410 9710