Hitachi väistelee vastuutaan Malesiassa

13.4.2011

13.04.2011

Kaksi kuukautta sitten Malesiassa japanilainen elektroniikkayhtiö Asahi Kosei haastoi ihmisoikeusaktivistin, lakimiehen ja bloggaajan Charles Hectorin oikeuteen kunnianloukkauksesta, koska hän oli kirjoittanut blogissaan 31 siirtotyöläisen mahdollisesta karkotuksesta. Nämä burmalaiset työntekijät olivat vastustaneet palkoista otettuja laittomia vähennyksiä ja palkallisten sairauslomien puuttumista. Yhtiön pyynnöstä tuomioistuin kielsi Charles Hectoria levittämästä julkisesti tietoa bloginsa tai Twitterin kautta siirtotyöläisten tilanteesta. Tällaista ihmisoikeusaktivistien vaientamista ei voida hyväksyä. Kuitenkin Asahi Koseilta tilaavat merkkiyhtiöt, kuten Hitachi, välttelevät vastuutaan.

8.helmikuuta 2011 Charles Hector sai tietää siirtotyöläisten tapauksesta. Näiden 31 burmalaisen työntekijän mukaan – kun he olivat valittaneet mm. palkkojen laittomista vähennyksistä – heitä uhkailtiin, heidän passinsa ja omaisuutta takavarikoitiin ja asuntolan sähköt katkaistiin. Charles Hector kysyi ensin yhtiöltä lisätietoja, mutta kun vastausta sähköpostiin ei kuulunut, hän julkaisi blogissaan sen, mitä työntekijät olivat kertoneet.

Viikkoa myöhemmin hän sai yhtiöltä kirjeen, missä häntä uhattiin oikeustoimilla tai haasteen välttämiseksi maksamaan yli kahden miljoonan euron korvauksen, poistamaan blogijulkaisut ja pyytämään julkisesti anteeksi. Yhä useammat järjestöt ja ammattiliitot huomasivat tapauksen ja julkaisivat yhteisen lausunnon. Jo samana päivänä yhtiö oli ottanut yhteyttä tuomioistuimeen ja viikon kuluttua Hector sai oikeuden määräyksen poistaa blogikirjoitukset ja lopettamaan aiheesta puhumisen.

Elektroniikkateollisuuden merkkiyhtiöille – mm. Hitachille – osia valmistavan Asahi Kosein hankkima oikeuden määräys loukkaa törkeästi sananvapautta ja YK:n julistusta ihmisoikeuksien puolustajista. Asahi Kosei ja siltä tilaavat yhtiöt kuitenkin edelleen kieltäytyvät keskustelemasta siirtotyöläisten asiaa ajavien ryhmien kanssa, eikä työntekijöiden kohtelu ole parantunut.

 Japanilainen elektroniikkayhtiö Hitachi onkin epäonnistumassa ihmisoikeuksien ylläpitämisessä tuotantoketjussaan. Siirtotyöläisiä kohdellaan kaltoin ja ongelmat paljastaneita Malesialaisia ihmisoikeuksien puolustajia vastaan käydään oikeustoimia. Hitachilla olisi vaikutusvaltaa saada alihankkijansa Asahi Kosei luopumaan syytteistä ja saada se kunnioittamaan ihmisoikeuksia, mutta Hitachi on lyönyt laimin vastuunsa. Hitachi on myös elektroniikkateollisuuden vastuullisuutta ajavan EICC:n (Electronic Industry Citizenship Coalition) jäsen, mutta on nyt epäonnistumassa EICC:n vastuullisuusohjeiston noudattamisessa.

Allekirjoita vetoomus Hitachille, että se huolehtisi ihmisoikeuksista koko tuotantoketjussaan ja käyttäisi vaikutusvaltaansa Asahi Kosei -yhtiöön myös Charles Hectoria vastaan nostetuista syytteistä luopumiseksi.

 Lisätietoja tapauksesta voit lukea täältä.