Tiedätkö, miten iPhonesi tekijät voivat?

28.3.2011

28.3.2011

Heksaani-omenaVuonna 2009 Applen alihankkijan Wintekin tehtaalla Kiinan Suzhoussa 137 työntekijää sai myrkytyksen kosketusnäyttöjen puhdistukseen käytetystä n-heksaanista. Liuottimen käytössä rikottiin paikallisia säädöksiä, eikä työturvallisuudesta huolehdittu.

Aineelle altistuneista työntekijöistä 22 kärsii yhä kroonisista oireista, kuten lihasheikkoudesta sekä raajojen tunnottomuudesta ja hikoilusta, eivätkä he kykene enää työskentelemään. Yksi nuori nainen on halvaantunut.

Äskettäin 14 työntekijää on vielä käynyt eri sairaaloissa terveystarkastuksissa. He ovat välittömän sairaalahoidon tarpeessa, mutta parin sadan euron kuukausituloilla heillä ei ole varaa tuhansissa ja kymmenissä tuhansissa euroissa laskettaviin hoitomaksuihin, eikä työnantaja suostu auttamaan.

Kosketusnäyttöjen puhdistamiseen käytettiin aikaisemmin alkoholia, mutta jatkuvassa altistuksessa keskushermostoa vahingoittavalla n-heksaanilla työvaihe saatiin puristettua pari sekuntia lyhyemmäksi.

Wintek ja Apple eivät ole huolehtineet vastuustaan

Viimeksi tammikuussa Wintekin sairastuneet työntekijät lähettivät Applen toimitusjohtajalle Steve Jobsille kirjeen. He toivovat Applen ottavan vastuuta sairastuneiden hoidon järjestämiseksi. Vastausta ei ole kuulunut vielä tämän kolmannenkaan kirjeen jälkeen.

Siitä huolimatta, että myrkytystapausten hoito ja jälkiseuranta on mainittu vuoden 2011 yhteiskuntavastuuraportissa, Apple ei ole koskaan pyytänyt anteeksi sairastuneilta työntekijöiltä, eivätkä kaikki ole saaneet apua.

Hongkongilainen makeITfair-kampanjan kumppanijärjestö SACOM vaatiikin Wintekiä hankkimaan sairastuneille työntekijöille hoitoa, maksamaan korvauksia ja pyytämään anteeksi. Lisäksi Applea vaaditaan valvomaan alihankkijansa Wintekin toimintaa – tilauksia ei tule keskeyttää, vaan tehtaan on huolehdittava riittävästä työturvallisuudesta.

Lähetä Jobsille postia asiasta.