Kambodžalaisten vaatetyöntekijöiden palkat nousevat

28.3.2011

Kuukausien tiukan kamppailun jälkeen ammattiliitot ja työnantajat ovat päässeet sopimukseen palkkojen korottamisesta Kambodžassa.

Liitot ja vaatetehtailijat ovat päässeet sopimukseen merkittävistä palkankorotuksista. Sopimus on paikallisten työntekijöiden ennennäkemättömän laajan aktivismin tulosta maassa, missä nopeasti kasvava vaateteollisuus on tullut kaikkein tärkeimmäksi sektoriksi ja tulonlähteeksi.

Kansainvälisen Clean Clothes -kampanjan yhteistyökumppani Kambodžan vaatetyöntekijöiden liitto (CCAWDU) ja muut liitot järjestivät maanlaajuisen vaatetyöntekijöiden lakon viime vuoden syyskuussa vaatiakseen 67 euron minimikuukausipalkkaa. Tutkimusten mukaan tämä on välttämätön minimi yhdelle palkansaajalle nelihenkisen perheen elättämiseen.

Lakko oli menestys – kolmantena päivänä noin 200 000 osallistujan määrä teki siitä Kambodžan historian suurimman ja maailmanlaajuisesti yhden kaikkien aikojen suurimmista vaatetyöntekijöiden lakoista. Mutta kun työntekijät halusivat palata töihin, tehtaanomistajat kostivat erottamalla satoja ihmisiä.

Etuuksien, kuten ”läsnäolo-” ja palvelusvuosilisien, tasosta sopimiseksi käytiin viisi neuvottelukierrosta. Maaliskuun seitsemäntenä päästiin sopimukseen, joka antaa työntekijöille keskimäärin 7,20 euron lisän. Suhteessa nykyiseen 44 euron minimipalkkaan tämä on noin 16 prosentin korotus.

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja ja CCAWDU suhtautuvat myönteisesti näihin tuloksiin, ja edelleen kehottavat ylikansallisia Kambodžasta tilaavia merkkiyhtiöitä takaamaan vaatetyöntekijöille elämiseen riittävän palkan.

Allekirjoita kansainvälisen Clean Clothes -kampanjan vetoomus niille tehtaille, jotka eivät vieläkään ole päästäneet lakkoon osallistuneista takaisin töihin.