Vaatetyöntekijöiden oikeuksia poljetaan Kambodžassa

27.1.2011

Kambodzan tilanne ei ole vieläkään ratkennut ja kansainvälinen Clean Clothes -kampanja kerää edelleen allekirjoituksia pikavetoomuksiin Sous Chanthan ja työntekijöiden puolesta. Kampanjan toinen pikavetoomus kannustaa myös maasta tilaavia merkkiyhtiöitä toimimaan.

Ammattiliiton johtaja Sous Chantha pidätetty

Marraskuun 18. Sous Chantha, ammattiliiton johtaja, on ollut jo kaksi kuukautta pidätettynä huumeiden salakuljetuksesta. Kambodzan vaatetustyöntekijöiden liittojen mukaan pidätys on tekaistu ammattiyhdistystoiminnan häiritsemiseksi. Sous Chantha voi saada 2-5 vuoden mittaisen vankilatuomion.

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja vaatii Kambodzan viranomaisia vapauttamaan Sous Chanthan välittömästi. Kampanja myös pyytää viranomaisia varmistamaan sen, ettei yhdistymisvapautta ja oikeutta liittyä ammattiliittoon heikennetä liittojen johtajia vastaan tekaistuilla syytteillä. Allekirjoita englanninkielinen vetoomus maan hallitukselle ja työnantajille täällä.

Yksityiskohtaisempi raportti Kambodzan ihmisoikeusliitolta (LICADHU), joka tukee Sous Chanthaa ja uskoo, ettei todisteita huumeiden salakuljetuksesta ole, on ladattavissa täältä.

Yhä satoja työntekijöitä laittomasti erotettuna

Sadat Kambodzalaiset työntekijät odottavat yhä pääsyä takaisin töihin, kuukausia siitä kun heidät erotettiin elämiseen riittäviä palkkoja vaatineen yleislakon yhteydessä, syyskuun 13.-16. päivänä.

Asiassa on edistytty kahdeksassa tehtaassa, missä työntekijät ja ammattiliittojen johtajat on otettu takaisin töihin, mutta yhä yli 300 lomautettua ja erotettua työntekijää 16 tehtaasta odottaa oikeutta. Nämä työntekijät on suljettu pois työpaikoiltaan kuukausiksi ja siksi he kohtaavat suuria taloudellisia vaikeuksia. Heitä rangaistaan lakkoon osallistumisesta ja elämiseen riittävän palkan vaatimisesta.

Monet ammattiliittojen johtajat saavat yhä tekaistuja oikeudellisia syytteitä seurauksena lakossa mukana olemisesta. Näin on tapahtunut siitä huolimatta, että Kambodzan hallitus on kertonut vastustavansa irtisanomisia ja antanut määräyksen syytteistä luopumiseksi.

Työnantajat edelleen kieltäytyvät neuvotteluista

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja on pyytänyt ostajia vaatimaan alihankkijoiltaan, että ne luopuvat syytteistä ja ottavat työntekijät takaisin ehdoitta ja välittömästi, sekä maksavat palkat takautuvasti keskimääräisen kuukausitulon mukaan. Lisäksi Kambodzan vaateteollisuuden työnantajien järjestö GMAC viivyttelee palkkaneuvottelujen aloittamista ammattiliittojen ja hallituksen kanssa. Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja on julkaissut vetoomuksen työntekijöiden ja ammattiliittojohtajien takaisin töihin ottamiseksi ja erottamisajan palkkojen maksamiseksi.

Kambodzasta tilaavat merkkiyhtiöt: H&M, Zara ja Gap

Kansainvälinen Clean Clothes -kampanja on ottanut yhteyttä isoihin Kambodzasta tilaaviin merkkiyhtiöihin, että ne ryhtyisivät toimiin työntekijöiden oikeuksien kunnioittamisen varmistamiseksi. Yhtiöitä vaadittiin välittömästi ottamaan yhteyttä alihankkijoihinsa ja työnantajajärjestöön ja rohkaisemaan niitä ottamaan työntekijät takaisin, luopumaan syytteistä ja osallistumaan neuvotteluihin ammattiliittojen kanssa.

Valitettavasti kansainvälisten ostajien toimet tehtaanjohtajia kohtaan ovat olleet riittämättömiä. Useita tapauksia on yhä oikeudessa ja monet tehtaat ovat yhä haluttomia päästämään lakkoon osallistuneita takaisin töihin. Kaikkien maasta ostavien yritysten tulisi toimia välittömästi tässä tilanteessa, mutta kansainvälinen Clean Clothes -kampanja on keskittynyt Kambodzan ja kyseisten valmistajien kannalta suurimpiin ja merkittävimpiin ostajiin. Allekirjoita vetoomus H&M:lle, Zaralle ja Gapille täällä.