Ajankohtaista

Maailmankaupalle uudet säännöt Buenos Airesissa? 11.12.2017

Maailman kauppajärjestö WTO:n 11. ministerikokous Buenos Airesissa Argentiinassa

Vaikka usko Maailman kauppajärjestö WTO:n vaikuttavuuteen on heikentynyt sitä myötä, kun vuonna 2001 käynnistetty Dohan kauppaneuvottelukierros (Doha Development round) on venynyt, Donald Trumpin hallituksen väkevä WTO-kritiikki on osaltaan auttanut palauttamaan tahdon saada aikaan monenvälisiä sopimuksia.

Bangladeshilaiset työoikeusaktiivit toivat vaatetyöläisten ääntä kuuluviin Suomessa 1.12.2017


Tilaajayrityksen rooli työolojen parantamisessa on kriittisen tärkeä ja boikotointi ei auta työntekijöitä. Muun muassa tällaisen viestin lähettivät Eetin bangladeshilaiset vieraat, Karmojibi Nari -naisjärjestön toiminnanjohtaja Rokeya Rafique sekä Bangladeshin tekstiili-, nahka- ja kenkäteollisuuden ammattiliiton BGTLWF:n puheenjohtaja Kutubuddin Ahmed, jotka vierailivat Suomessa 22-24.11.

Kansalaisjärjestöjen osallistumista kauppaneuvotteluihin rajoitetaan 1.12.2017

Kuva: Pixabay
Argentiinan hallitus on määrännyt Maailman kauppajärjestö WTO:ta perumaan yli kuudenkymmenen kansalaisjärjestön asiantuntijan akkreditoitumiset 10.12. alkavaan Buenos Airesin ministerikokoukseen.

Vaate- ja kenkätuotannon epäkohtiin puututtava – paine EU:ta kohtaan kasvaa 21.11.2017

Change Your Shoes Brussels EU Commission
Euroopan parlamentissa keskusteltiin maanantaina 20.11. siitä, miten EU voi parantaa globaalin vaate- ja kenkäteollisuuden työntekijöiden asemaa. Samassa yhteydessä kansainvälisen Change your shoes -kampanjan edustajat esittelivät parlamentille yli 13 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen, jossa vaaditaan toimia alan läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden parantamiseksi.

Eetille uusi hallitus 16.11.2017

Eettisen kaupan puolesta ry:n vuosikokous on valinnut uuden hallituksen vuodelle 2018. Lauantaina 11.11. pidetyssä vuosikokouksessa hyväksyttiin myös yhdistykselle uusi viiden vuoden strategia.

Ihmisoikeusloukkaukset Bangladeshin vaateteollisuudessa jatkuvat – järjestöt vaativat EU:lta järeämpiä toimia 30.10.2017

Nahkatyöntekijöitä Bangladeshissa. Kuva: GMB Akash
Bangladeshin ihmisoikeustilanne on viime aikoina huonontunut. Ammattiliittoaktiiveja ja liittoon liittyneitä työntekijöitä on uhkailtu, erotettu, pahoinpidelty ja jopa pidätetty. Kansainväliset ammattiliitot ja järjestöt, kuten kansainvälinen Puhtaat vaatteet -kampanja, vaativat tuoreessa julkilausumassaan Euroopan komissiota aloittamaan tutkinnan Bangladeshin tullietuuksista viimeaikaisten ihmis- ja työoikeuksien loukkausten valossa.

Järjestöt: Suomen edistettävä yhtiöiden ylikansallista toimintaa sitovia ihmisoikeusvelvoitteita 26.10.2017


Maailman valtiot käsittelevät tällä viikolla YK:ssa ehdotusta uudeksi sitovaksi ihmisoikeussopimukseksi, jonka tarkoituksena on estää ylikansallisesta liiketoiminnasta aiheutuvia ihmisoikeusloukkauksia kuten lapsityövoiman käyttöä ja ympäristötuhoja.

Kiinnostaako yritysvastuu? Asetu ehdolle Eetin hallitukseen! 23.10.2017

 

Kuva: Kapa65 / Pixabay (lisenssi: Creative Commons CC0)
Syyskokouksessa 11. marraskuuta valitaan Eetille uusi hallitus vuodelle 2018. Hallituksella on tärkeä rooli pienen, mutta pippurisen kansalaisjärjestön kehittämisessä. Haluaisitko sinä lähteä ehdolle Eetin hallitukseen?

Järjestöiltä opas vastuullisten hankintojen tekemiseen 22.9.2017


Kunnat saattavat tietämättään hankkia tuotteita, joiden tuotantoketjuista löytyy lapsityötä tai muita ihmisoikeusloukkauksia. Eetti ja 13 muuta järjestöä julkaisevat tänään julkisille hankkijoille suunnatun oppaan vastuullisten kehitysmaahankintojen tekemiseen. 

Selvitys: Kenkien alkuperästä mahdoton saada tietoa 20.9.2017


Suomalaisten kenkävalmistajien tuotantoketjut ovat edelleen pääosin piilossa, selviää uudesta Raaka-aineet piilossa -selvityksestä. Etenkään kenkien raaka-aineiden ja materiaalien, kuten nahan tuotannosta ei kerrota julkisuudessa juuri mitään.

Sivut